Potřebujete pomoc?
Nechte nám zprávu nebo
volejte: 723 777 482

Tipy

Co je to VPN a proč se používá?

Autor
publikováno
14.2.2022

Jedním ze stěžejních pravidel pro udržení Vaší bezpečnosti na internetu je správná ochrana. Mnoho z nás jistě zažilo situaci, kdy jsme seděli v kavárně a nutně jsme potřebovali připojení k internetu. Bez starostí jsme se připojili k nezabezpečené Wi-Fi a procházeli internet, svoje e-maily i sociální sítě. Tím jsme ale velice usnadnili cestu hackerům a jejich útokům. Řešením pro tyto situace je právě VPN. Co to VPN je a jaký smysl má jeho používání? 

Jedním ze stěžejních pravidel pro udržení Vaší bezpečnosti  na internetu je správná ochrana. Mnoho z nás jistě zažilo situaci, kdy jsme seděli v kavárně a nutně jsme potřebovali připojení k internetu. Bez starostí jsme se připojili k nezabezpečené Wi-Fi a procházeli internet, svoje e-maily i sociální sítě. Tím jsme ale velice usnadnili cestu hackerům a jejich útokům. Řešením pro tyto situace je právě VPN. Co to VPN je a jaký smysl má jeho používání? 

VPN tedy virtuální privátní síť chrání vaše údaje a soukromí online. Při připojování k veřejným sítím vytváří tzv. tunel, který šifruje vaše informace a pomáhá zůstat v anonymitě, čímž chrání vaši IP adresu, dokáže také skrýt vaši polohu i  historii vyhledávání. Mnoho webových stránek totiž může uchovávat historii a spojovat jí například s vaší IP adresou.

V dnešní době již existuje mnoho poskytovatelů služeb VPN. Měsíční poplatek činí v průměru 150 KČ a zajistí vám téměř 100% ochranu před škodlivými vlivy, které by mohly napadnout vaše zařízení. VPN je také kompatibilní s většinou operačních  systémů, v řadě případů lze rozšíření integrovat přímo do prohlížeče. Používání VPN může být velice užitečné například při cestování. Jestliže víte, že si rádi zkracujete dlouhé chvíle na internetu a připojujete se k nezabezpečeným Wi-Fi sítím je opravdu nezbytná instalace VPN. 

Důležité je si při výběru služby VPN položit otázku, zda poskytovatel respektuje vaše soukromí. Smysl používání VPN je ochrana soukromí, proto i poskytovatel těchto služeb musí dbát na vaši ochranu. Tyto služby by měly používat zásady tzv. no-log, což znamená, že nikdy nesmí sledovat a jakkoliv zaznamenávat vaše online aktivity. 

Běžný spotřebitel používá přibližně 2-3 zařízení. Je vhodné, aby privátní sítě obsahovaly všechny a vy jste byli chráněni na všech místech a na jakémkoliv z vašich zařízení.  

Další články